Onze kernwaarden

Vanuit onze ontwikkelingsgerichte visie leren kinderen in aansluiting op wat zij al weten, maar het moet wel nieuw of uitdagend zijn om daadwerkelijk van leren te kunnen spreken. Op De Ontdekking dragen we niet alleen kennis over, maar willen we ieder kind een beetje slimmer, handiger, verantwoordelijker, vrijer, creatiever en nieuwsgieriger maken

Samen ontdekken en samen optrekken vanuit 1 thema: het kind centraal. In dat dynamische proces speelt samenwerking tussen onze professionals: schoolleiding, intern begeleiders, leerkrachten, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers en andere partners een cruciale rol.

Samen betrokken gaat ook over de intensieve samenwerking tussen school en ouders. In de driehoek 'school-ouders- kind' hebben we als school samen met onze ouders een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het kind optimaal te laten ontwikkelen.

Op onze school leren kinderen elkaar te helpen en elkaars verschillen en talenten te waarderen en te gebruiken door samen te spelen en samen te werken vanuit een gezamenlijke betrokkenheid.

Respect voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel en algemene normen en goede omgangsvormen vinden we belangrijk. Op De Ontdekking leren we kinderen vaardigheden ontwikkelen, die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Op deze wijze creëren we een veilige plaats waar iedereen wordt gewaardeerd en geaccepteerd en jong en oud zich snel ‘thuis’ voelt in ons kindcentrum.

In ons OGO-onderwijs leren onze kinderen vóóral doordat we de leerstof/doelen in de context van de samenleving/maatschappij en de cultuur plaatsen; we halen de wereld naar binnen en treden de wereld tegemoet. Kinderen kunnen op deze manier ingroeien in de ‘grotemensenwereld’ en ervaren dat ze nu al deelnemers van de samenleving (kunnen) zijn, met alle spanningen en verantwoordelijkheden die daarbij horen. Met als uiteindelijke doel dat onze kinderen proactieve, betrokken, kritische en zorgzame wereldburgers zijn en worden van een complexe en dynamische gemeenschap waarin iedereen anders, maar gelijkwaardig is.

OntwikkelingsGerichtOnderwijs legt de nadruk op de ontwikkeling van de persoonlijke identiteit van kinderen. Zingeving en de brede persoonsontwikkeling zijn belangrijke uitgangspunten. Bij ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) is het van belang dat kinderen uitstijgen boven hun huidige niveau, naar de zone van naaste ontwikkeling.

Dit zie je terug in ons OGO-onderwijs:

  • Kinderen die betrokken en nieuwsgierig samen bezig zijn;

  • Vakoverstijgend aanbod met samenhangende, betekenisvolle activiteiten;

  • Een rijke leeromgeving die samen wordt opgebouwd, waarin zichtbaar is waaraan gewerkt wordt;

  • Spel en onderzoek; lerend spel;

  • Kinderen die educatieve uitstapjes maken en gasten in de klas;

  • Kinderen die problemen op leren lossen en daarbij instrumenten inzetten;

  • Professionals die meedoen met activiteiten;

  • Professionals die in interactie zijn met de kinderen en handelingsgericht observeren en registreren;

  • Professionals die de interactie tussen de kinderen onderling stimuleren;

  • Thema’s en activiteiten die systematisch zijn voorbereid;

  • Professionals met een open en lerende houding die actief samen bezig zijn met hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het onderwijs.