Schooltuin en Dieren

Kindcentrum De Ontdekking

Samen zorgen voor de wereld

Mooi weer of niet. Kinderen zijn graag buiten. De zon in je gezicht, de wind lekker door je haren. Vriendjes om mee te ravotten en te lachen…

Schooltuin

Eeder hebben de groepen 6 een plan uitgewerkt voor een mini-onderneming in de binnentuin van de school: “Een eigen schooltuin”.
Deze is volledig in beheer van kinderen. Doelstelling van deze onderneming is dat kinderen de natuur leren waarderen en aandacht hebben voor planten en dieren in hun omgeving. De onderneming wordt elk schooljaar officieel overgedragen wordt aan de nieuwe groep(-en) 6.

Met je eigen stukje tuin mag je doen wat je wilt, maar je moet er wel eerst goed nadenken, plannen maken en overleggen met je groepje. De oogst wordt verkocht in de schooltuinwinkel. Van de opbrengst worden nieuwe dingen gekocht voor de schooltuin, bijvoorbeeld zaadjes, mest, plantjes en gereedschap. De kinderen zijn trots op hún tuin.

Schooldieren

Aaien, borstelen, eitjes rapen, verschonen, bekijken, water en eten geven en héél dichtbij durven komen.
Op De Ontdekking zorgen de kinderen goed voor de dieren en we hebben er heel wat! De schoolomgeving is ingericht met rijke bloeiers en verschillende insectenhotels. In de zomer zoemen prachtige insecten om je oren. Daarnaast vind je rondom het gebouw nestkastjes voor verschillende soorten vogels, voedertafels en waterschalen.

Bij de jonge kinderen wonen ook vissen en konijnen. Dat betekent lekker knuffelen, voeren en natuurlijk verschonen. De binnentuin wordt bewoond door kippen en konijnen.

Ook in de vijver is volop leven. Elk voorjaar groeien er weer nieuwe kikkers in de vijver en de waterdiertjes voelen zich er thuis.