Natuur-en Milieueducatie

Kindcentrum De Ontdekking

Ontdekking…….van jezelf, je omgeving, je toekomst.

“Groot worden op de Ontdekking is als een avontuurlijke reis met interessante ontmoetingen en ervaringen. In uitdagende activiteiten gaan we op zoek naar onze mogelijkheden. Aan het eind van de reis stappen we met een rijk gevulde rugzak vol vertrouwen de grote wereld in!”

Buiten valt veel te leren

Samen zorgen voor de wereld
Mooi weer of niet. Kinderen zijn graag buiten. De zon in je gezicht, de wind lekker door je haren. Vriendjes om mee te ravotten en te lachen…

Spelen, ontdekken en zorgen
Kinderen spelen graag buiten. En vooral als er buiten volop te ontdekken valt. Dat is goed, want spelen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor hun ontwikkeling en gezondheid.

De buitenomgeving van de Ontdekking groeit en bloeit (letterlijk!). Vroeger een rechttoe – rechtaan tegelplein, nu een uitdagende plek om eindeloos te spelen. Oudere kinderen vinden uitdaging op het sport- en spelplein en het piraten-eiland. Jongere kinderen onderzoeken de bloeiende bloemenpracht, beleven avonturen in het wilgenwigwam-dorp, bouwen hutten of balanceren op boomstammetjes. Probeer maar! Als je valt, dan val je zacht.

We verbinden spel binnen en buiten. Hoe? Kijk maar hier!

Het hele jaar door

Ons uitgangspunt is natuur- en milieueducatie het hele jaar door te integreren in de dagelijkse praktijk. Het geven van informatie en overdragen van kennis over natuur en milieu blijkt namelijk van beperkte waarde voor de vorming van een natuur- en milieubewuste burger. Het gaat erom te laten zien in welke activiteit die kennis en vaardigheden betekenisvol inzetbaar zijn en wat dat voor je omgeving betekent.

We betrekken kinderen dus in concrete zorgactiviteiten waarin ze verantwoordelijkheid krijgen voor het welzijn van hun levende omgeving. Dat loopt van het verzorgen van planten en dieren rondom het gebouw tot en met het zorgen voor je schoolomgeving, het zorgen voor plantsoenen of voor het zwerfafval in de wijk.

Een buitenomgeving als deze is nooit ‘af’. Steeds ontstaan nieuwe hoekjes en moeten we zorg dragen voor het onderhoud van wat er al is. Volwassenen begeleiden kinderen om deel te nemen aan deze zorg. Bloembollen poten, harken, onkruid wieden en rotzooi opruimen. Kinderen op De Ontdekking leren zorgen voor onze natuur!.