Culturele ruimten

Kindcentrum De Ontdekking

Voor kinderen volop ruimte om hun talenten te ontwikkelen

“Groot worden op de Ontdekking is als een avontuurlijke reis met interessante ontmoetingen en ervaringen. In uitdagende activiteiten gaan we op zoek naar onze mogelijkheden. Aan het eind van de reis stappen we met een rijk gevulde rugzak vol vertrouwen de grote wereld in!”

KunstKnaller

In de kunstknaller vinden de beeldende activiteiten plaats. De ruimte is ingericht als atelier en deels ook als museum te gebruiken. Er zijn werktafels, schildersezels, een keukenblok en kasten vol met materiaal om kunst mee te maken. Er hangt een Tv-scherm zodat we samen met de kinderen ook naar kunstuitingen van kunstenaars kunnen kijken of terug kunnen kijken op de activiteiten of het werk uit een vorige activiteit.

In de KunstKnaller werken we aan de culturele competenties die door samen te kijken naar kunst, plannen te maken voor eigen creaties, constructies uit te proberen en materialen, gereedschappen en technieken uit te proberen. Aan het eind van de activiteit(en), maar zeker ook gedurende het proces is volop ruimte voor reflectie.

Ook verenigingen en andere scholen kunnen gebruik maken van de activiteiten in de KunstKnaller.
Neem contact op voor meer informatie en mogelijkheden: kunstknaller@ontdekking.net

Foto- en Filmstudio

Wanneer in de Kunstknaller de gordijnen sluiten, verandert de ruimte in de Foto- en Filmstudio. Verduisterende gordijnen, een achtergronddoek en flitsset + fototoestellen maken het mogelijk om in deze ruimte een échte Foto- en Filmstudio creëren.

Hier vinden o.a. fotografieactiviteiten plaats. Kinderen ontdekken door te doen, samen foto’s terug te kijken en te kijken naar foto’s van anderen fotografen.

LetterTuin

Aan de rand van de binnentuin van het gebouw ligt de LetterTuin. De lees-/schrijfatelier biedt een rijke, inspirerende omgeving waar literaire vorming een serieuze plaats krijgt en leesplezier voorop staat. In de LetterTuin vind je een flinke collectie aan boeken, om lekker ontspannen te lezen en om informatie uit te halen. Ook is hier werkruimte voor de kinderen van het KinderPersBureau, een uitleenbalie en een werkplek. Uiteraard ontbreekt een stil plekje om weg te dromen in het mooiste boek niet.

De LetterTuin is tot stand gekomen in partnerschap met Theek 5. Medewerkers van Theek 5 begeleiden vrijwilligers en kinderen bij het up-to-date houden van de collectie en bij de activiteiten die er zijn. De ruimte dient als voorbeeld voor schoolbibliotheken in Brabant.

 

Visie op lezen
Goed kunnen lezen is een voorwaarde voor succes op school en voor succes in de huidige en toekomstige samenleving.
De leeservaringen van kinderen bepalen grotendeels het latere leesgedrag. Naast het besteden van veel aandacht in het onderwijs aan de kwaliteit van de instructie en interventies voor technisch en begrijpend lezen, is het maken van leeskilometers net zo’n belangrijke voorwaarde om goed te leren lezen. Leeskilometers maken vraagt om leesmotivatie en dient dus gepaard te gaan met plezier in lezen. De combinatie van leesmotivatie en leesplezier brengt een duurzame ontwikkeling van een positieve leesattitude tot stand.

Download hier het activiteitenplan leesbevordering en litereraire vorming.

SpeelZaal

In de Speelzaal kun je volop bewegen met kleine groepen. De Speelzaal wordt onder schooltijd zoel als gymzaal voor de peuters en kleuters als als danszaal gebruikt. Er is een spiegelwand waardoor de kinderen zichzelf goed kunnen zien tijdens het dansen.

‘s Avonds en in het weekend is de speelzaal te huur. Voor meer informatie: vrijwilligers@ontdekking.net

TalentZaal

In het hart van het gebouw vind je een semiprofessioneel theater, de TalentZaal. Een ruimte waar muziek, drama en dans een plek krijgen. Waar kinderen mogen stralen op een écht podium en kunnen genieten van voorstellingen.

Een aantal keer per jaar organiseren we vanuit de TalentZaal/Muziekstudio een TalentEvent. De groepen 1 tm 4 en 5 tm 8 treden dan voor elkaar op en laten horen waar ze met een groepje (of de hele klas) trots op zijn! Daarnaast wordt de TalentZaal onder schooltijd ingezet als repetitieruimte, voor het presenteren van themapresentaties, voor openingen en vieringen, om samen te dansen en natuurlijk voor de voorstelling van de schoolverlaters.

Wanneer er gebruikt gemaakt wordt van het licht en geluid van de TalentZaal wordt het licht- en geluidteam ingeschakeld. Deze leerlingen uit groep 8 (en groep 7) zijn opgeleid om de apparatuur te bedienen. Zij zijn de specialisten binnen ons Kindcentrum en kunnen een ieder die licht en geluid nodig heeft hierbij ondersteunen.

Mogelijkheden
De ruimte is gerealiseerd ter bevordering van cultuur in de wijk Oosterheide en de gemeente Oosterhout. De TalentZaal is te gebruiken voor bijvoorbeeld: repetities, voorstellingen, cursussen, (volwassen-)educatie, presentaties, workshops, een kopje koffie/ thee, bijeenkomsten rond literatuur, dans, theater, een avond rond poëzie, een boekenclub, een informatieve bijeenkomst.

Verhuur en vrijwilligers
Wilt u (in de toekomst) gebruik maken van deze ruimte óf als vrijwilliger ondersteunen bij de activiteiten en/ of de techniek, neem dan contact op met de directie: vrijwilligers@ontdekking.net.

Technische informatie over de TalentZaal is te vinden onder deze link.
Mogelijkheden voor verhuur zijn ook te vinden onder deze link

Verhaal Centraal

Verhaal Centraal is een gezellige klets-, lees- en vertelplek voor kinderen van 0-6 jaar. Hier staan verhalen uiteraard centraal. Volwassenen en kinderen genieten hier van voorlezen. Vertellen en luisteren.

Wil je als vrijwilliger wekelijks lekker komen voorlezen of vind je het leuk om verhalen te vertellen? Kijk dan naar de vacatures onder deze link of neem contact op met vrijwilligers@ontdekking.net.

De Muziekstudio

De Muziekstudio is een plek waar het bruist van de muzikaliteit!
Een plek die alle voorwaarden schept om juist de muzikale kant van kinderen (en volwassenen!) aan te spreken.
Een plek waar letterlijk de ruimte is om te experimenteren, manipuleren, te genieten, te luisteren naar anderen, te ontdekken wat muziek met je kan doen!

In de Muziekstudio worden verschillende activiteiten georganiseerd, je kunt dan denken aan:
Repetities van het schoolkoor ‘De Muzieknootjes’, jammen, muziekactiviteiten met de hele groep o.l.v. de vakdocent en kinderen uit de bovenbouw die in tweetallen oefenen op de piano.

Kinderen ervaren hier hoeveel plezier je kunt beleven aan muziek, luisteren naar kunstuitingen van anderen, experimenteren met verschillende klankkleuren en bespeelmogelijkheden van instrumenten, stralen, wanneer ze vanuit hun kracht, een optreden verzorgen.

Voor alle muziekdomeinen hebben we een leerlijn beschreven (groep 1/2 tot groep 8) waarin we in kindertaal ‘ik kan….’doelen hebben geformuleerd. Deze gebruiken we om een muziekactiviteit voor te bereiden. Ook koppelen we de culturele competenties steeds aan activiteiten.

De domeinen

Ons muziekonderwijs bieden we aan volgens 5 domeinen. We proberen onze muziekactiviteiten dan ook zo ‘domeinrijk mogelijk’ te maken.

  • Musiceren -> vocaal (zingen) en instrumentaal (instrument bespreken)
  • Luisteren -> altijd met een luisterboek (welk instrument beeld het vogeltje uit? Hoe vaak hoor je het woord ‘rood’, welk gevoel krijg je bij deze muziek?
  • Noteren -> hoe kan ik muziek vastleggen? Eerst d.m.v. tekenen, later ook het echte notenschrift
  • Ontwerpen -> zelf muziekstukken creëren.
  • Bewegen op muziek -> op maat, ritme, expressie van gevoelens en tekstbeleving.