Buiten - van 0 tot 13 jaar

Kindcentrum De Ontdekking

Samen zorgen voor de wereld

Mooi weer of niet. Kinderen zijn graag buiten. De zon in je gezicht, de wind lekker door je haren. Vriendjes om mee te ravotten en te lachen…

Buiten 0 – 4 jaar

Kinderen spelen en ‘beleven’ rondom het gebouw onbezorgd samen in een rijke, uitdagende, natuurlijke en veilige omgeving in de eigen buurt. De (speel-) voorzieningen worden afgestemd op de behoeften van de doelgroep. Daarom is er een speciale speelplek voor kinderen van 0-4 jaar.
De buitenomgeving waar onze baby’s, dreumessen en peuters spelen en ontdekken noemen we ‘Peuterpret’. De ruimte wordt afgescheiden met een snoephaag (rode besjes, frambozen, druiven). De jongste kinderen kunnen liggen, rollen en kruipen op een (kunst)grasveldje in de schaduw. Een zintuigenmuur levert prachtige ontdekkingen op.

Grotere kinderen kunnen van de groene heuvel glijden, spelen in de wilgenhut of spelen met zand, water en andere natuurlijke materialen. Natuurlijk kunnen ze er ook rondrijden op fietsjes of met karren. Twee verhoogde plantenbakken creëren de mogelijkheid om aan de slag te gaan als echte tuiniers. Aan de houten picknicktafels spelen de kinderen naar hartelust met natuurlijke materialen als schelpjes, steentjes en schors. En uiteraard worden de konijnen volop geknuffeld en goed verzorgd!

Buiten 4 – 8 jaar

Kinderen spelen en ‘beleven’ rondom het gebouw onbezorgd samen in een rijke, uitdagende, natuurlijke en veilige omgeving in de eigen buurt. De (speel-) voorzieningen worden afgestemd op de behoeften van de doelgroep. Daarom is er een speciale speelplek voor kinderen van 4-8 jaar. Deze omgeving bestaat uit:

Zintuigenparkje
De entree wordt gevormd door een zintuigenparkje met kruidentuin. De grond bezaaid met boomschors. Onder de platanen is het heerlijk toeven op een bankje met een boekje, maar de stammen in het parkje nodigen ook uit tot klimmen, stappen en springen. Ouders genieten hier van hun spelende kinderen of maken een praatje.

Buitentheater
Een podium lokt uit tot toneelspel door en voor kinderen. Met zitjes van boomstammen voor het publiek.

Bloeiende bloemenpracht
De bloementuin met kleine insectenhotels biedt jonge kinderen volop mogelijkheden om de natuur te ontdekken en te beleven.

Sjeesplein
Centraal op dit plein staat een klimtoestel met glijbaan. Daaromheen valzand en een verkeersplein waar kinderen kunnen rijden met fietsjes en met karren.

SSSSSuperStruinStrook
Een flinke strook om heerlijk te struinen in de natuur. Hutten bouwen, bloemen plukken, springen, klimmen, schommelen in de boom, rollen, wegkruipen. Een wilgenwigwamdorp, tarzanbomen en stammen en paaltjes die uitdagen uit tot balanceren en springen. Wat een belevenis!

Kleurrijke schaduw
In de schaduw van rijk bloeiende klimmers luisteren naar een mooi verhaal, samen zingen of je fantasie de vrije loop laten.

Buiten 8 – 12 jaar

Kinderen spelen en ‘beleven’ rondom het gebouw onbezorgd samen in een rijke, uitdagende, natuurlijke en veilige omgeving in de eigen buurt. De (speel-) voorzieningen worden afgestemd op de behoeften van de doelgroep. Daarom is er een speciale speelplek voor kinderen van 8-12 jaar. Deze omgeving bestaat uit:

‘t Laantje
De ingang voor de oudere kinderen bestaat uit een laan van verschillende soorten bomen. Natuur dichtbij, beleving ten top. Herken jij de boom? Welke dieren komen erop af? Zittend op een stam is het onder de bomen heerlijk toeven in deze buitenklas.

Sport- en spelplein
Een plein met volop mogelijkheden voor sport en spel. Op dit plein willen we mogelijkheden creëren, waar de kinderen uitgedaagd worden om sport en spel te beoefenen. Door middel van verschillende kleuren geven we aan welke sport of welk spel er in dat gebied gespeeld kan worden. De volgende spellen zijn hier bijvoorbeeld mogelijk: trefbal, renbaan, touwtje springen, kringspelen, tafeltennis.

Pirateneiland
Een flinke verhoging met verschillende niveaus met rioolbuizen om van buiten naar binnen te kruipen. In het midden een klimelement. Op het talud een stammentrap en glijbaan.

Kabelbaan
Een kabelbaan met plateau. Kinderen roetsjen naar de overkant. Gaaf!

Voetbal- en basketbalplein
Een plein dat helemaal ingericht is om kinderen en jongeren veilig te laten voetballen en basketballen. Met doeltjes, baskets, belijning en hoge hekken om de ballen tegen te houden.